Er zijn veel netwerkmogelijkheden

Bouw je netwerk uit door te werken voor de overheid

Wanneer je als leverancier voor een overheid werkt, doe je niet alleen waardevolle ervaring op en genereer je niet alleen omzet. Werken voor overheden kan ook uitstekende contacten opleveren.

1. Werken aan een duurzame relatie

Het binnen halen van een eerste aanbesteding is voor ondernemers vaak een leercurve. Maar eenmaal de opdracht gegund is, kan je beginnen bouwen aan een langdurige relatie. Je leert je opdrachtgever en zijn verwachtingen steeds beter kennen en begrijpen. Omdat contracten vaak over verschillende jaren lopen, krijg je de tijd om een duurzame relatie en contacten op te bouwen. Je leert naderhand op een informele manier nieuwe mensen kennen en ‘via via’ ook andere potentiële klanten.

2. Kansen voor partnerships

Als je voor een overheid werkt, kom je ongetwijfeld ook concurrenten op je pad tegen. Dat kan interessante inzichten opleveren voor je eigen business. Wie zijn ze? Waarom winnen zij (niet) die bepaalde aanbesteding? Wat doen ze anders dan jij? Wat kan je leren van hun aanpak?

In de wereld van overheidsopdrachten kan een concurrent soms ook een partner worden. Ondernemingen kunnen ervoor kiezen om samen te werken aan een project, waardoor zij risico’s en verantwoordelijkheden delen. Daarnaast worden aanbestedende diensten aangemoedigd om grotere opdrachten op te splitsen in percelen, zodat ook kleinere ondernemers mee kunnen dingen naar een deel van het werk. Wanneer hiervan wordt afgezien, moet de overheid dit motiveren. In je offerte kun je bovendien aangeven dat je gebruik zult maken van onderaannemers om bepaalde onderdelen van de opdracht uit te voeren.

3. Netwerkevents

Een andere manier om je netwerk uit te breiden is om deel te nemen aan congressen, seminaries en beurzen die speciaal worden georganiseerd voor de openbare sector. Op deze events krijg je de kans om in contact te komen met inkopers van de overheid en andere inschrijvers. Vaak zijn er infosessies en rondetafelgesprekken waardoor je op de hoogte blijft van de jongste trends en ontwikkelingen binnen de openbare sector. Daarnaast zijn er op zulke events vaak workshops, waar je bijvoorbeeld kan leren om betere offertes te schrijven. Een voorbeeld voor Nederland is de National Tender Day.

4. Hoe aan de slag gaan?

Ondernemers helpen navigeren in deze markt en helpen opdrachten te winnen: dat is wat Aanbestedingskalender doet. Dat doen we op verschillende manieren:

  • Wij zoeken als enige in alle platformen, zowel voor overheidsopdrachten als commerciële bouwprojecten. Andere platformen laten alleen hun eigen, beperkte aanbod zien. Wij scannen de hele markt. In binnen- en buitenland.
  • In plaats dat je elke dag het volledige aanbod zelf moet doornemen, krijg je een dagelijks overzicht van de opdrachten die enkel voor jou relevant zijn. Zo mis je nooit een kans en bespaar je telkens uren zoekwerk.
  • Met onze tools maak je heel snel marktanalyses, scan je opdrachten op jouw trefwoorden, kun je de waarde van een opdracht berekenen, krijg je inzicht in prijsgemiddelden, enzovoort.
  • Met de beslissingen en agenda’s van de gemeenteraden weet je als eerste welke toekomstige opdrachten de opdrachtgevers zullen plaatsen. Weet eerder dan jouw concurrenten wat de planning is.
  • Je kan zien wanneer contracten van jouw concurrenten vervallen, zodat je eerder weet wanneer er nieuwe opdrachten gepubliceerd zullen worden.
  • Aanbestedingskalender biedt trainingen en workshops aan voor bedrijven. Van de basis voor het inschrijven op opdrachten tot het opstellen van een winnende offerte. Uiteraard doen we dat ook tegenwoordig met behulp van AI en ChatGPT en helpen je daarbij hoe je dit het beste kan inzetten.
  • We organiseren jaarlijks de National Tender Day met lezingen en workshops, gegeven door inkopers, ondernemers en specialisten die ondernemers helpen en aanbestedingsjuristen.

Recente berichten