Overheidsopdrachten? Ook voor kleine ondernemingen!
Het misverstand dat alleen grote bedrijven kans maken op overheidsopdrachten leeft helaas nog steeds. Maar in werkelijkheid maken juist ook kleine en middelgrote ondernemingen (MKB) volop kans om opdrachten van de overheid te winnen. De diversiteit aan opdrachten is net zo groot als de diversiteit aan bedrijven in Nederland.
Van het leveren van kantoormeubilair tot het bouwen van een brug of het verzorgen van schoonmaakdiensten—er zijn overheidsopdrachten in alle soorten en maten.
Wanneer mag je meedoen aan een aanbesteding?
Voor elke aanbesteding gelden zogenoemde geschiktheidseisen. Die zijn bedoeld om te toetsen of je als bedrijf in staat bent om de opdracht goed en veilig uit te voeren. Deze eisen zijn afgestemd op de aard en omvang van de opdracht en kunnen betrekking hebben op:
Je vakbekwaamheid (ervaring met soortgelijke projecten of diensten);
Je financiële draagkracht (bijvoorbeeld een minimale omzet);
Je technische bekwaamheid (middelen, mensen of certificeringen).
De aanbestedende dienst mag deze eisen nooit zwaarder maken dan nodig is voor de uitvoering van de opdracht. Dit voorkomt dat kleine ondernemers onnodig worden buitengesloten.
Geen verplicht erkenningssysteem
In Nederland is er geen centraal erkenningssysteem waarbij bedrijven vooraf ‘erkend’ moeten worden om aan bepaalde aanbestedingen mee te doen. Het gaat erom dat je per aanbesteding kunt aantonen dat je voldoet aan de gevraagde ervaring of capaciteit. Dit maakt het systeem juist toegankelijk voor kleinere ondernemers.
Voor relatief kleine opdrachten (onder de Europese drempelwaarden) zijn de geschiktheidseisen vaak laagdrempelig of zelfs afwezig. Daardoor kunnen ook starters of kleinere bedrijven prima meedoen.
Samen sta je sterker
Kun je niet aan alle eisen voldoen omdat je bedrijf bijvoorbeeld te klein is of te weinig ervaring heeft? Dan zijn er verschillende manieren om toch kans te maken:
✅ Samenwerken in een combinatie: Je kunt samen met een ander bedrijf inschrijven en zo jullie ervaring, expertise en capaciteit bundelen.
✅ Onderaanneming: Je kunt gebruikmaken van onderaannemers om bepaalde onderdelen van de opdracht uit te voeren en zo samen aan de eisen te voldoen.
Zolang je in je inschrijving transparant bent over wie welke onderdelen uitvoert, is dit toegestaan en vaak zelfs wenselijk.
Ook kleine ondernemers kunnen groot worden
Overheidsopdrachten zijn een uitstekende manier om nieuwe klanten te winnen, je portfolio op te bouwen en je onderneming te laten groeien. Zelfs als je nog geen grote referentieprojecten hebt, kun je starten met kleinschalige opdrachten voor gemeenten, provincies, zorginstellingen of onderwijsorganisaties.
Van marketingdiensten tot ICT-ondersteuning, van schoonmaak tot onderhoud—de overheid zoekt leveranciers in alle sectoren.
Wil je weten hoe jouw bedrijf stappen kan zetten in de aanbestedingsmarkt? Ontdek meer kansen en trainingen via de Aanbestedingskalender.
Onze andere blogs over de mythes van overheidsopdrachten al gelezen? Lees hier meer over mythe nummer 4 of lees verder over mythe 6.